Blik op Toen

Blik op Toen

Hoe is jouw blik op Toen?

Met een Blik op Toen kun je ontdekken wat de invloed van je verleden op je dagelijks leven nú is. Welke gebeurtenissen maken blijvend deel uit van je leven? Hoe kijk jij terug naar jouw verleden? In welke situaties komen er vervelende herinneringen, gevoelens of beelden uit je leven op? Ken je dat… een déjà vu, alsof sommige dingen uit het verleden zich lijken te herhalen in het nu? Dat de sfeer van vroeger thuis je ineens beklemt? Of dat de dingen waar je altijd in geloofde ineens niet meer tellen?

Gebeurtenissen uit het verleden kunnen een enorme invloed hebben op je verdere leven. Soms kun je je zelfs gebeurtenissen herinneren van de tijd dat je nog heel jong kindje was. Maar ook als peuter, scholier, tiener, student en jong volwassene kunnen er zo van die ervaringen zijn geweest waar je misschien liever niet aan terugdenkt. Bijvoorbeeld ernstige ziektes, psychische problemen of verslaving in het gezin, sterfgevallen, scheiding van je ouders, vaak ruzie thuis, of ook… emotioneel of lichamelijk misbruik…

Maar… vaak zijn herinneringen diep weggestopt, vanwege hun pijnlijke karakter en zijn we ons daar helemaal niet mer zo van bewust. Dat geldt voor iedereen, jong en oud, millennial, generatie X of babyboomer.

Remmende herinneringen

Iedereen draagt een koffertje met bewuste én onbewuste herinneringen met zich mee. Soms gaat het om leuke en prettige bagage. Maar nare herinneringen kunnen je ook remmen in het dagelijks leven. Gevolgen: in sommige situaties krijg je vanuit het verleden een emotionele veeg uit de pan. Dat kan leiden tot allerlei klachten.

Gebeurtenissen uit het verleden kunnen er toe leiden dat je je nu onveilig voelt, of dat je het idee hebt dat je er in jouw omgeving niet meer toe doet. Sterker nog: je telt op den duur niet eens meer mee! Je authenticiteit en autonomie zijn misschien ver te zoeken. Waardeer je jezelf nog wel in het licht van je verleden? Jezelf uiten kan moeilijk zijn omdat je normale regels als tirannieke bevelen en knellende dictaten ervaart. Kun je je grenzen niet trekken omdat je dat in het verleden vaak nooit hebt gedaan? Zodat je een speelbal wordt van de luimen van anderen? Zo zijn er heel veel situaties uit het verleden die je bewust en onbewust kunnen hinderen in je dagelijkse bestaan.  Lees hier meer over bij regressietherapie en jeugdtrauma.

Blik op Jou

Blik op Jou

Hou jezelf eens tegen het licht

Blik op Nu

Blik op Nu

Waar sta jij nu in het leven?

Blik op Toekomst

Wat is jouw toekomstbeeld?

Herken je het?

De vraag is: ga je al die vragen alleen oplossen of wil je ze met iemand anders tegen het licht houden? Familie staat soms te dichtbij. Vrienden zijn niet objectief.

Graag wil ik een objectieve luisteraar voor je zijn. Ik vind het fijn als je een afspraak met mij maakt om te praten over het nu, het verleden of de toekomst.

Scroll naar boven